Coșul tău este gol acum!
Știai asta despre voluntariat? 5 beneficii psihologice
„Bunătatea, ca un bumerag, întotdeauna se întoarce”
Voluntariatul este grozav, nu încape îndoială. S-a scris destul de mult despre toate beneficiile acestuia atât asupra noastră, cât și asupra mediului în care trăim. Noi am ales să punem sub lupă beneficiile de natură psihologică ale voluntariatului, și modul în care a-i ajuta pe alții ne ajută, de fapt, și pe noi.
Pe scurt, prin voluntariat putem contribui la bunăstarea comunității în care trăim și putem face ceva ce ne pasionează. În acest fel, învățăm și acumulăm experiență recunoscută la nivel profesional. Mai mult, cunoaștem persoane pasionate de aceleași lucruri precum noi, și ne diversificăm activitățile zilnice într-un mod care ne ajută să creștem.
Astfel, voluntariatul :
Reduce stresul – atunci când te concentrezi pe altcineva în afară de tine, se întrerup procesele de producere a tensiunii.
Stimulează emoțiile pozitive – precum optimismul, bucuria și ne oferă o senzație de control asupra a ceea ce se întâmplă în viețile noastre. Toate acestea amplifică starea noastră de bine contribuind de asemenea la întărirea sistemului nostru imunitar.
Amplifică empatia -atunci când interacționăm cu persoane din alte medii decât acela în care trăim noi, înțelegem mai bine care sunt și nevoile celorlalți. Empatia permite crearea mai facilă a conexiunilor interumane și ne dă o stare de confort atunci când suntem împreună cu alții.
Ne face să ne simțim utili, să avem un scop – voluntariatul ne permite să abordăm subiecte și probleme sociale care au o importanță majoră pentru noi. Tocmai faptul că alegem să lucrăm fără a fi plătiți, pentru ceva anume, indică faptul că acel ceva contează pentru noi. Atunci când avem convingerea că munca noastră e importantă și produce o schimbare pozitivă (fie ea cât de mică), simțim că facem parte din ceva mai mare decât noi, avem un scop cu care ne mândrim.
Crește stima de sine – în continuarea celor scrise mai sus, atunci când simțim că viața noastră are și un alt scop în afară de cele obișnuite pe care le împărtășim cu toții, ne simțim satisfăcuți și mândri de noi înșine. Ne mulțumește faptul că luăm parte la activități construite în jurul unor valori importante pentru noi, dar care poate nu se regăsesc în jobul pe care îl avem, sau în alte îndeletniciri cotidiene. De asemenea, voluntariatul ne permite să descoperim aptitudini nebănuite, care până atunci, nu au avut niciodată oportunitatea de a ieși la lumină.
Ne oferă ocazia să cunoaștem oameni noi – psihologia pozitivă susține că există trei dimensiuni de care este nevoie să avem grijă privind relațiile cu cei din jur: calitatea, cantitatea și diversitatea. Astfel, voluntariatul ne oferă ocazia să ne ocupăm de cea din urmă, facilitându-ne interacțiunea cu oameni noi, din alte domenii decât cele cu care avem de-a face zilnic.
Acum că am văzut și motive de altă natură pentru care merită să facem voluntariat, parcă e mai ușor să ne imaginăm făcând ceva ce ne interesează, fără să fim plătiți, alături de oameni noi, fie doar și pentru câteva ore pe săptămână. Să nu uităm: bunătatea e molipsitoare și întocmai ca un bumerang, întotdeauna se întoarce! 🙂
Referințe:
- Susan J. Ellis
Why volunteer?
Helping others, helping ourselve
Lea Winerman
December 2006, Vol 37, No. 11
Why Helping Others Makes Us Happy
Philip Moeller
April 4, 2012
5 Reasons Why You Should Volunteer
Dawn C. Carr
March 12, 2014
Go on, volunteer – it could be good for you!
23 August 2013
Lasă un răspuns