Coșul tău este gol acum!
Tratamentul atacului de panică – 9 intervenții testate și validate
Nu știu cum sunteți voi, dar eu cu siguranță am avut un atac de panică cel puțin o dată în viață, dacă nu de mai multe ori…
inima a început sa-mi bată puternic, respirația mi s-a îngreunat, m-am înroșit, palmele mi-au transpirat, m-am speriat de ce mi se întâmplă, așa că inima a început sa-mi bată și mai tare, mi-a fost și mai greu să respir… până când am crezut că gata, e sfârșitul! Din fericire nu am fost devorată de vre-un leu, cu toate că mintea mea așa părea să creadă, iar inima a rezistat în fața fricii intense pe care o resimțeam, fară niciun motiv aparent.
Atacurile de panică sunt momente de frică intensă cu apariție subită, acompaniate de unul sau mai multe simtome cognitive sau fiziologice precum: palpitații, amețeală, dificultate în respirație, sentimente de depersonalizare sau derealizare, senzația unui dezastru iminent. Atacurile de panică încep brusc și cele mai multe durează 10-20 de minute, dar pot dura până la câteva ore. Atacurile de panică nu pot provoca moartea cuiva, în ciuda sentimentului intens de pericol iminent. În cele mai multe cazuri acestea apar după vârsta de 20 de ani, teoriile psihodinamice susținând că ele au legătură cu plecarea de acasă, cu modul în care ne despărțim de persoanele de atașament.
Cică pe mulți dintre noi ne lovesc astfel de incidente ocazional, de-a lungul vieții. Ce e mai grav este faptul că unora ni se întâmpla în repetate rânduri ceea ce ne poate afecta în mod grav viața. Unii dintre noi, ajungem chiar să evităm situații sau locuri în care am avut un atac de panică de frica unui nou atac de panică. Anxietatea ajunge să ne domine viața, libertatea de a acționa, reducându-ne capacitatea de a ne bucura de viață. Persoane celebre precum Nicola Tesla, Printesa Diana, Charles Darwin, David Beckham, Adele sau Johnny Depp sunt doar câteva dintre personalitățile afectate frecvent de astfel de evenimente.
Ce e de făcut atunci când atacurile de panică, fobiile sau anxietatea ne iau viața în stăpânire?
1. Primul lucru ar fi să înțelegem ce ni se întâmplă. Să acceptăm faptul că avem un atac de panică și că sunt niște reacții fiziologice normale la sentimentul de frică intensă pe care îl avem.
2. Un altul ar fi să folosim o respirație mai profundă și mai lentă, pentru a încetini reacțiile fiziologice ale organismului care este hiperactivat acum, considerând că este în pericol.
(Aceste două metode reprezintă strategii sigure pentru abolirea atacurilor de panică în timp ce au loc. Ele nu ne vor scuti însă de apariția altor atacuri de panică.)
3. Să avem grijă la obiceiurile noastre. Fumul de țigară și cafeina pot avea un rol potențator pentru atacurile de panică.
4. Medicamentele – Există acum medicamente care reduc anxietatea și au efect sedativ foarte slab, astfel încât persoana își poate continua viața de zi cu zi în condiții normale. Acestea se numesc anxiolitice și e nevoie de un consult psihiatric pentru a obține un astfel de tratament. Medicamentele vor reduce anxietatea într-un timp destul de scurt, însă nu vor trata cauzele anxietății și cel mai probabil vor funcționa doar pe perioada administrării.
5. Sportul – Cercetările în neuropsihologie au constat însă că un efect la fel de puternic ca și cel al medicamentelor îl are și sportul. Una dintre aceste cercetari a demonstrat ca este nevoie de numai 30 de minute de sport intens pe zi (cardio) pentru un efect semnificativ asupra nivelului nostru de anxietate.
6. Tehnici de relaxare precum: tehnici de respirație, încordare musculară progrogresivă, imagerie mentală ne ajută să devenim mai capabili să accesăm mecanismele noastre de relaxare și să le folosim mai eficient.
7. Meditația – dezvoltarea prezenței conștiente, a stării de mindfulness, care se face prin meditație și prin integrarea unei stări de atenție sporită și conștientizare în viața noastră de zi cu zi. Aceasta pare să fie un foarte bun panaceu pentru reducerea anxietății, cu o eficiență dovedită științific și cu multe alte efecte benefice asupra sănătății noastre psihice și fizice.
8. O formă de terapie foarte cunoscută, tot cu o eficiență dovedită știintific, este terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta poate înlătura atacurile de panică ajutându-ne să înțelegem gândurilor noastre automate și reacțiile pe care le avem la ele. Acesta formă de terapie însă, nu acționeaza asupra cauzelor anxietății, existând riscul reapariției anxietății sub alte forme.
9. Dintre tehnicile terapiilor psihodinamice, care caută să acționeze atât asupra gândurilor noastre automate din situațiile prezente cât și asupra amintirilor noastre, baza fricilor din prezent, preferata mea este EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Aceasta este o terapie de scurtă durată, care potențează elaborarea experiențelor noastre traumatice, ajutându-ne să le reintegrăm sub o altă formă, mai puțin stresantă. Este o tehnică cu eficiență dovedită științific, fiind folosită cu succes și pentru tratarea traumelor de război a foștilor soldați din Vietnam și fiind recunoscută de numeroase organizații și institutii din întreaga lume precum World Health Organization, American Psychological Association sau International Society for Traumatic Studies.
Pentru tratamentul atacului de panică există numeroase moduri de intervenție susținute de date validate științific și pentru care există profesioniști care să te îndrume. Nu are rost să îți trăiești viața lăsându-te dominat de atacuri de panică sau alte forme de anxietate care îți limitează experiența și te împidică să te poți bucura cu adevărat de viață.
Lasă un răspuns