succesul în viață

Succesul în viață – mesaj către studenți pesimiști și tineri profesioniști

Succesul în viață și perspectiva personală

După câteva discuții cu persoane a căror perspectivă este umbrită de ceea ce nu merge, sau de ce nu fac ceilalți pentru ca lor să le fie bine sau de modul în care societatea este de vină pentru insuccesul lor, m-am decis că este loc de încă o lista cu 14 lucruri pe care le-aș spune de fiecare dată tuturor celor cu „Nu în brațe”.

Mă întristează fiecare tânăr care rostește încă din primele minute ale conversației scuze mai mult sau mai puțin voalate pentru a explica inactivitatea sa, lipsa de inițiativă sau de implicare, lipsa de bun simț, profesionalism sau moralitate în activitate sau în viață.

După mai multe întâlniri consecutive de acest fel, după mai mulți ani de trăit într-un registru asemănător, după alți mulți ani de căutări interioare și ajutor exterior, astăzi mă simt motivată să scriu despre asta, în primul rând pentru că vreau să ajungă la tine, cel care citești acum, și în al doilea rând pentru că vreau să se așeze mai bine și în mine. Căci este un demers continuu de autoreflexie și autoreglare.

Cred că succesul personal și mulțumirea în viață, depind în foarte mare măsură de modul in care privim lucrurile, succesul in viatamai mult decât de țara în care trăim, de studiile pe care le avem, de pătură socială din care facem parte sau de norocul care s-a abătut asupra noastră. Este în foarte mare măsură vorba de perspective, mindsets, sau cu alte cuvinte, de modul nostru de a ne raporta la exterior și de a acționa în consecință.

Le poți vedea ca pe niște lentilele pe care le putem roti puțin sau schimba, care ne fac să vedem lumea cu totul diferit. Sunt niște lentile care luminează și colțurile mai întunecate și ne redau libertatea de a trăi mai implicați, mai responsabili și mai fericiți.

Cele 14 lentile modificabile

  1. Concentrează-te pe ceea ce poți face tu. Investește cât mai putină energie gândindu-te la sau încercând să-i convingi pe alții să muncească sau să fie diferiti și cât mai multă în a deveni tu însuți mai eficient.
  2. Redu la minim folosirea metodelor de pierderea vremii (Facebook-ul, televizorul, cafeaua+bârfa+țigara+și+autocompătimirea) sub pretextul că vrei să te relaxezi. Caută să le înlocuiești prin metode care chiar au acest efect asupra ta, cum ar fi o plimbare în natură sau o jumătate de oră de sport.
  3. Caută să devii mai bun, nu cel mai bun. Este absolut inutil să te compari cu un altul, fie el și fratele tău geamăn. Știi povestea aia cu cei doi frați gemeni năbădăioși, cărora mama le spunea zilnic: astâmpărați-vă, o să ajungeți la spitalul de nebuni amândoi! Ajunși la vârsta de 30 de ani unul era psihiatru, iar celălalt internat într-un spital de nebuni. Caută să devii mai bun decât tine, cel de ieri.
  4. Concentrează-te pe ce ai de făcut acum, fă un plan pe săptămână, pe următoarele luni și pe câțiva ani. Cel mai probabil nu vei ajunge fix acolo un îți imaginezi că vei fi peste cinci ani, dar cu siguranță vei ajunge mult mai aproape dacă știi de pe acum care este țelul tău.
  5. Rezultate sunt o consecință a muncii, perseverenței și rezistenței. E nevoie să ai răbdare și să-ți găsești strategii prin care să devii mai rezistent în fața greutăților. Cele mai mari succese ți se vor părea tocmai perioadele  în care ai rezistat pe front și cele în care ți-ai revenit după furtună.
  6. Rămâi optimist. Optimismul ne face să avem așteptări mai mari și contribuie direct la împlinirea lor. Există un fenomen psihosocial denumit autoconfirmarea profețiilor-atunci când ne așteptăm să se întâmple ceva, acel lucru se și întâmplă prin simplul fapt că ne așteptăm la el. În același timp, optimismul ne  ajută să muncim mai cu spor și să avem relații mai bune cu cei din jur.
  7. Ai grijă de relațiile cu ceilalți. Lipsa relațiilor apropiate sau relațiile apropiate cu încărcătură negativă puternică vor duce inevitabil la un dezechilibru grav. Fă tot ceea ce-ți stă în putere pentru a trăi relații pline de interacțiuni pozitive (în care să-l respecți pe celălalt, să fii curios în legătură cu ceea ce face și ceea ce devine, să îl susții în dezvoltarea lui sau să construiți împreună). Decide-te care sunt relațiile importante din viață ta și investește în ele: invită, nu aștepta să fii invitat, fă un compliment, nu aștepta să fii apreciat, ascultă, nu vorbi prea mult, iartă, nu da vina.
  8. Învață să renunți, atât la oameni, cât și la proiecte. Unele situații pur și simplu nu sunt potrivite pentru noi, acum. Ia în considerare că prin fiecare renunțare, facem loc să apară altceva nou în viața noastră.
  9. Citește cărți. Nu doar articole sau cărți de self-help, citește autori celebri de beletristică și filosofie.
  10. Ai răbdare cu tine și fii înțelegător. Cei mai critici dintre noi suntem critici mai ales față de noi înșine. Iar acest obicei ne consumă toată benzina – ne erodează încet și sigur încrederea în forțele proprii. Fii înțelegător și iertător în primul rând cu tine însuți. Știi cum se zice:  Nu există sfânt fără un trecut și nici păcătos fără viitor.
  11. Caută să faci ceva util în societate, nu doar pentru bani, pentru a fi un bun profesionist sau pentru a fi celebru. Banii sunt absolut lipsiți de valoare dacă nu sunt câștigați sau cheltuiți pentru un scop dincolo de bunăstarea noastră personală. La fel și celelalte două.
  12. Interesează-te despre cum funcționează mintea și corpul tău, caută să faci lucrurile care îți fac bine și te ajută să te menții sau să devii mai sănătos și mai funcțional.
  13. Fii ecologic. Evită să daunezi prin acțiunile tale celor din jur și mediului în care trăiești. În ciuda iluziei separării atunci când constatăm că avem un corp diferit de al celui de lângă și atunci când ne închidem în camera, apartamentul sau casa noastră, suntem interconectați! Ne naștem, ne dezvoltăm și existăm doar prin interacțiune cu ceilalți și cu mediul, prin schimburi de energie și informație.
  14. Si poate cel mai important, ia-ți timp pentru autoreflexie. Petrece timp singur în mod regulat, trage de câteva ori aer în piept, închide ochii și întreabă-te: Ce fac eu acum aici? De ce fac ceea ce fac?

Și în final, dacă ți-a plăcut ce ai citit, împărtășește și cu alții, pentru ca 13. ne dezvoltăm prin schimb de energie și informație.

 


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *