prezența conștientă

Set de exerciții pentru dezvoltarea prezenței conștiente

Încep să cunosc oameni care meditează și sunt preocupați de woman outdoorsdezvoltarea prezenței conștiente (mindfulness). Îmi place să cred că suntem tot mai mulți. A fi prezent și conștient este un fel de a fi, este un mod de a trăi. Și mai este, cred eu, singurul mod în care ne putem dezvolta ca ființe umane și singurul mod în care ne putem bucura cu adevărat de viață.

Prezența conștientă presupune să devenim în mod intenționat mai conștienți de ceea ce se întâmplă în clipa prezentă fără a o judeca. Este foarte simplu de fapt. E nevoie doar să vedem lucrurile așa cum sunt. Fie că observăm o floare, o lebădă pe lac sau monitorul de la locul de muncă. Indiferent ce se află în fața ta, ia-ți un moment în care doar să observi.

Dezvoltarea prezenței conștiente nu implică învățarea unei noi abilități. Adevărul este că am fost născuți cu ea, și atunci când eram copii o foloseam la maxim. Îți mai amintești cum era când erai mic? Îți amintești cât de absorbit erai de jocul tău? Îți mai amintești cum te bucurai de natură? Nu ar fi frumos să poți face la fel și acum?
E nevoie deci să ne amintim cum e să fim copii.

Exercițiile de prezență conștientă ne ajută să ne concentrăm, să eliminăm gândurile care nu ne sunt utile într-un anumit moment, să eliminăm distragerea atenției de la multe covârșitoarele notificări venite pe telefon, laptop, tabletă.

Mai mult decât atât, simplul fapt de a fi prezenți poate schimba totul; modul în care ne vedem pe noi înșine, modul în care ne percepem relațiile cu cei din jur, modul în care ne înțelegem rolul în societate, modul în care interacționăm cu natura și nu în ultimul rând modul în care muncim.

3 motive pentru a începe dezvoltarea prezenței conștiente:

  • Oricine o poate face. Prezența conștientă nu necesită schimbarea anumitor valori sau credințe. Oricine o poate practica și e ușor de învățat.
  • E un mod sănătos de viață. A fi prezent și conștient ne face să fim atenți și grijulii cu absolut tot ceea ce întreprindem, eliminând în același timp stresul inutil. Chiar și o doză mică de prezență conștientă va fi foarte benefică.
  • Este bazată pe cercetări științifice. Știința demonstrează că dezvoltarea prezenței conștiente are efecte pozitive asupra relațiilor, muncii, sănătății și fericirii noastre.

Dar nu mă crede pe cuvânt, ci testează tu însuți exercițiile.

5 exerciții pentru dezvoltarea prezenței conștiente:

Meditează la birou:
Inchide ochii.
Stai nemișcat pentru un minut și observă-ți respirația.

Devino conștient la semafor
E nevoie să aștepți 68 de secunde?
În loc să-ți scoți telefonul, alege să observi împrejurimile.
Ridică-ți privirea și caută să observi ceva nou.
Cum arată cerul în momentul ăsta?

Acasă te surprinzi stresandu-te/visând/îngrijorându-te cu ochii deschiși?
Vezi ce se întâmplă în corpul tău.
Ce poziție ai? Cum se simt umerii, abdomenul, spatele?
Care e ritmul respirației tale?
Rămâi câteva minute și observă toate acestea, te va ajuta să reduci tensiunea.

Azi ai de gând să speli vasele după cină?
E un moment perfect pentru a exersa prezența conștientă.
Fii atent(a) la cum se scurge apa pe mâinile tale, la cum miroase detergentul, la cum se simt vasele atunci când sunt murdare și la cum se schimbă după ce le-ai spălat.

Meditează timp de 10 minute pe zi
Cum să meditezi?
Așează-te într-o poziție comodă, cu spatele drept. Ține încordați mușchii spatelui și lasă-ți umerii relaxați. Poți alege poziția clasică de meditație sau o simplă poziție pe un scaun. Important e să stai drept, fără să te lași în spătar.
Îndreaptă-ți atenția asupra respirației. Nu încerca să o controlezi, las-o doar să curgă natural și observ-o.
Observă cum au loc inspirația și expirația.
Observă cum se simte în corpul tău: cum se simte aerul care intră prin nări, cum se simte pieptul care se umple cu aer, cum se umflă și dezumflă piepul și burta.
Atunci când observi că atenția ți-a fugit spre alte gânduri, reîncepe exercițiul observându-ți următoarea inspirație/expirație.
Fii atent la senzațiile pe care le ai. Fii deplin conștient de respirația ta.
Continuă să inspiri și să expiri.
Fă asta pentru 10 minute în fiecare zi.

Este foarte simplu și în același timp foarte dificil. De ce dificil? Pentru că mintea noastră vrea mereu să se plimbe. „€œIncapacitatea de ne opri din gândit e o boală groaznică”, revin cu fraza mea preferată a lui Eckhart Tolle. Această incapacitate e cea care ne provoacă stresul și dificultățile în concentrare. Prin meditație ne forțăm atenția să revină asupra ceea ce dorim noi, asupra clipei prezente. Cu cât reușim să ne concentrăm mai mult atenția asupra respirației și a corpului nostru, cu cât ne confruntăm mai mult cu dificultatea de a sta nemișcați și de a ne asculta aici și acum, cu atât, aparent paradoxal, devenim mai relaxați. 


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *