Coșul tău este gol acum!
Suntem făcuți să ne folosim de povești
Se spune că viața noastră e o poveste. Sau mai multe povești puse laolaltă. Din momentul în care ne naștem începem să auzim, să construim și să să trăim povești. După teoria analizei tranzacționale, până la vârsta de 7 ani, scriem un scenariu pentru piesa ce o vom juca apoi până la moarte. Scenariul poate fi pierzător sau câștigător și este filtrul prin care vedem realitatea pe parcursul vieții. Acesta este inconștient și este construit de poveștile pe care le auzim și de educația pe care o primim în primii ani de viață.
“Suntem făcuți să ne folosim de povești. O parte din supraviețuirea noastră ca specie depinde de ascultarea poveștilor spuse de bătrânii tribului, de împărtășirea parabolelor și a înțelepciunii cu urmașii lor. Pe măsură ce îmbătrânim cea care se deteriorează este memoria de scurtă durată, nu cea de lungă durată. Poate că am evoluat așa pentru a fi capabili să împărtășim generațiilor mai tinere poveștile și experiențele care ne-au format și care ar putea fi importante pentru supraviețuirea generațiilor care urmează.” susține Philippa Perry.
Poveștile dau un sens și o semnificație vieții. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să povestesc cuiva o întâmplare neplăcută, și să simt imediat cum lucrurile devin mai clare și pentru mine. Același efect îl are și jurnalul. Ne scriem în el povestea vieții pentru a o înțelege mai bine. Așa s-a născut și câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură din 2002, “In afara destinului” de Imre Kertesz. O poveste a vieții din timpul holocaustului, îin care autorul, după ce se descarcă de ura provocată de atrocitățile trăite in lagărul de concentrare ajunge să descopere fericirea în fiecare clipă a experienței traite.
Există cercetări care demonstrează că suntem în mod continuu influențați de poveștile la care ne expunem. Un studiu relevă faptul că persoanele care se uită la televizor timp de mai mult de patru ore pe zi consideră că este destul de probabil să fie implicați într-un incident violent în săptămâna următoare, în mult mai mare măsură decât semenii lor care se uită mai puțin de două ore pe zi.
E important așadar să fim atenți la ce povești ne expunem. Acestea ne vor modela gândirea. Atât poveștile pe care le auzim, cât și sensurile pe care le dăm experiențelor noastre – povestea scrisă de noi în copilărie – sunt stâlpii de rezistență ai nivelului nostru de optimism.
Fără a fi promotoarea unei fericiri forțate acoperită de masca cu zâmbet galben ce se păstrează intactă și oricând și oriunde, cred totuși că putem să ne scriem și să rescriem povestea vieții prin prisma psihologiei pozitive, devenind astfel mai optimiști și mai împliniți.
Vreau așadar, să îți vin astăzi în întâmpinare cu câteva elemente de la pionierii psihologiei pozitive, pe care le poți adăuga la povestea vieții tale.
Martin Seligman și colaboratorii săi au făcut o clasificare a capacităților sau punctelor forte pe care le dețin oamenii. Este vorba de acele trăsături care ne permit să trăim emoții pozitive și să progresăm. Acestea pot fi dezvoltate și folosite pentru a ne îmbunătăți relațiile, munca și viața în general.
- Înțelepciune și cunoaștere – trăsături care presupun dobândirea de cunoștințe si sunt caracterizate de: creativitate, curiozitate și deschidere, dragostea de învățare; perspectivă
- Curaj – trasatură emoțională care implică exercitarea voinței pentru a ne implini obiectivele în fața opoziției, externe sau interne care este caracterizata de: curaj, perseverență, onestitate, entuziasm
- Omenie – trasatură interpersonală care implică tendința de a ne imprieteni cu oameni si este caracterizată de: capacitatea de a iubi și a fi iubit, bunătate, inteligență socială
- Simțul dreptății – trasatură civică ce sta la baza vieții in comunitate si caracterizată prin munca în echipă, corectitudine, capacitatea de a conducere
- Cumpătarea – trăsătură care protejeaza impotriva excesului, caracterizată de capacitatea de a ierta, altruism/compasiune, modestie, prudența, auto-reglementare
- Transcendența – trăsătură care poate fabrica legături cu universul și poate oferi ceea ce înseamnă aprecierea frumuseții și excelență; este caracterizată de: recunoștință, speranță, umor, religiozitate și spiritualitate
Aceste trăsături sunt recunoscute la scară largă în culturile lumii, fiind valorizate pentru ceea ce sunt, nu pentru rezultate pe care le produc. Acestea sunt înnăscute, fiind ușor observabile și la copii. Ele sunt foarte accentuate la unele persoane și în același timp, unele dintre ele pot să lipsească unor indivizi. De asemenea, acestea duc la sentimente de împlinire și fericire.
Ce-ți propun astăzi așadar, este să începi rescrierea poveștii ultimului eveniment semnificativ din viață ta, fie el pozitiv, fie negativ. Pe măsură ce-ți amintești detaliile, identifică și pune pe hârtie care sunt capacitățile pe care le-ai folosit în această împrejurare. Cum te-au ajutat ele în această situație? Menționeaza o situație problematică în care le mai poți folosi.
Dacă vrei să afli mai multe despre capacitătile despre care am vorbit sau să-ți faci un test gratuit pentru a le indentifica mai ușor pe ale tale, o poți face aici.
Lasă un răspuns