Coșul tău este gol acum!
5 mituri despre depresie analizate și demolate
“În fiecare an, 25% din populația UE suferă de depresie sau anxietate.”
Organizația Mondială a Sănătății
Cu siguranță ai auzit de depresie până acum și știi câteva lucruri despre ea. Ești sigur însă, că sunt adevărate? Care sunt simptomele ei medicale? Cum este ea definită de psihologi și cum se tratează? Ce crezi, tu ai avut vreodată un episod depresiv? Acest articol prezintă cele mai comune mituri despre depresie care circulă în societatea românească, și adevărul din spatele lor.
1. Depresia este de fapt o stare de tristețe sau o simplă pasă proastă
Fals. Tristețea este o stare, depresia este o boală.
Această distincție este necesară, deoarece foarte mulți dintre noi folosim cuvântul depresie în mod eronat, ca sinonim pentru tristețe, aceasta ducând la o înțelegere distorsionată a depresiei clinice.
Tristețea apare ocazional în viața fiecăruia dintre noi, dar dispare destul de repede. Depresia poate apărea la un moment dat în viața fiecăruia dintre noi, însă nu dispare prea ușor. Depresia este o tristețe intermitentă și intensă care poate dura de la două săptămâni spre câțiva ani, afectând puternic viața noastră de zi cu zi. Ea se manifestă diferit la fiecare dintre noi, și ne poate afecta somnul, apetitul, capacitatea de concentrare, activitatea profesională, viața socială, etc. Alte posibile simptome ale depresiei sunt: durerea cronică, durerile de cap, sau de stomac, o stare de furie sau agitație prelungită.
Atunci când suntem deprimați simțim că nu avem energie și chef să facem nimic, nici chiar lucrurile care mai demult ne făceau plăcere. O altă caracteristică a depresiei care o diferențiază de tristețe, este aceea că în cazul depresiei, cauza nu este tot timpul clară sau vizibilă. Poate ați auzit vreodată pe cineva (poate chiar voi înșivă) zicând “Sunt așa vlăguit și trist, dar nu știu de ce”. Ei bine, depresia poate apărea chiar și atunci când aparent nu avem nici un motiv.
2. Numai persoanele cu un caracter slab pot avea depresie
Fals. Depresia este o tulburare complexă care afectează o persoană la nivel biologic, psihologic și social, și nu iartă pe nimeni (2).
O igienă emoțională mai bună și diverse practici care să îți crească rezistența psihică pot ajuta în prevenirea depresiei, sau gestionarea ei, însă acestea țin mai mult de informare și ajutor specializat decât de tărie de caracter.
Această corelație între tăria de caracter și depresie este extrem de dăunătoare! În jur de trei sferturi (71%) din persoanele intervievate în cadrul unei cercetări “nu au vrut ca alți oameni să afle despre depresia lor, așa că și-au ascuns condiția” (2). Ascunderea unei boli datorită prejudecăților nu are cum să fie benefică pentru cel care suferă. Nu numai că face suportarea și vindecarea ei mai dificilă, ci poate chiar să ducă la agravarea acesteia, având efecte uneori fatale.
3. Depresia este doar în mintea ta, dacă te străduiești puțin poți să “te scuturi” de ea
Fals. Nu este atât de simplu, depresia nu ține doar de atitudinea noastră față de viață. Există o serie de factori care nu pot fi întotdeauna controlați de noi și sunt direct implicați în provocarea depresiei: dezechilibrele chimice de la nivelul creierului, dezechilibrele hormonale, genele moștenite, și evenimentele de viață traumatice(3).
Cât despre a “te scutura” de depresie, lucrurile nu sunt atât de ușoare pe cât par. Așa cum nici diabetul nu poate fi vindecat printr-o simplă atitudine pozitivă, nici depresia nu se vindecă pocnind din degete. După cum am spus mai sus, atunci când suntem deprimați suntem epuizați, copleșiți de tot ce se întâmplă în jurul nostru și ne este greu să ne implicăm chiar și în activitățile care obișnuiau să ne facă plăcere. Se prea poate să ne îndepărtăm de cei dragi, și să avem gânduri sumbre. Cum am putea, din această postură, să ne adunăm singuri resursele suficiente pentru a ne vindeca, când chiar și a cere ajutor pare un efort extrem de mare?
4. Singurul tratament pentru depresie sunt medicamentele antidepresive
Fals. Existând numeroase diferențe între cazuri, nu întotdeauna sunt necesare medicamentele pentru o revenire completă din depresie. În unele situații este suficientă consilierea psihologică, în timp ce în altele este într-adevăr nevoie de medicamente și psihoterapie.
5. Nu e bine să vorbești despre depresie
Fals. Fie că suntem noi cei care suferim de depresie, sau suntem un apropiat al unei persoane depresive, e bine să punem acest subiect pe masă. E chiar esențial să facem asta, pentru să e primul pas spre a cere sau a oferi ajutor și a intra în procesul vindecării. Nu te teme dacă discuția te face să te simți depășit de situație. Întocmai precum nu e common knowledge să știi cum se scoate un apendice, nici tratamentul depresiei nu poate fi stăpânit de toată lumea. Există tratamente și metode terapeutice pe care psihologii le învață de-a lungul multor ani.
Așadar, dacă se întâmplă să te găsești în postura ascultătorului, este suficient să îi acorzi atenție prietenului tău și să îl încurajezi să caute ajutor mai departe, unei persoane specializate. Dacă, în schimb, treci tu printr-un episod depresiv, nu te teme să împărtășești asta cu cineva apropiat, depresia este o povară foarte grea, nimeni nu ar trebui să o poarte de unul singur.
Pentru că depresia este o noțiune mai dificil de înțeles pe deplin, am ales să împărtășim cu tine un filmuleț simpatic, dar totodată foarte clar, care ne explică ce este depresia, cum se manifestă ea, și ce putem face pentru a o stăpâni.
Dacă ți-a plăcut filmulețul, arată-l și prietenilor tăi. Cea mai sănătoasă atitudine când vine vorba de depresie este una deschisă, în care vorbim despre „our black dogs”, în care rupem izolarea, și ne sprijinim reciproc.
Surse:
(1)Alena Hall, 10 Depression Myths We Need To Stop Believing, Huffington Post
(2)New Depression Model Advances Disease, Centre for Addiction and Mental Health
(3)Depression (major depressive disorder), Mayo Clinic
(4) Understanding Depression and Effective Treatment, American Psychological Association
Comments
Un răspuns la „5 mituri despre depresie analizate și demolate”
Sunt bipolar,sub testament..mi a placut articolul,am retrait diverse episode din viata mea, zbuciumata !
Lasă un răspuns