Coșul tău este gol acum!
Mitul NLP-ului și de ce nu funcționează
Pentru că mă întâlnesc constant cu persoane care mă întreabă ce cred despre NLP, pentru că mă întâlnesc ocazional cu foști NLP-iști deznădăjduiți, pentru că actuali NLP-iști încearcă cu fiecare întâlnire să-mi mai vândă câte un workshop sau câte o tabără și pentru că actuali ”studenți” ai cursurilor de NLP cred că pot vindeca orice boală psihică într-o ședință… m-am decis să scriu aici un răspuns tuturor celor care credeți că NLP-ul este SALVAREA.
Ce este NLP-ul și cum s-a născut?
NLP-ul este o teorie și o metodologie pentru relaționare inter-umană, dezvoltare personală și psihoterapie propuse de doi americani, Richard Bandler și John Grinder. Aceasta este de fapt un amalgam de teorii care pretind că se bazează pe descoperirile psihologiei cognitiv-comportamentale, pe lingvistică, pe hipnoza ericksoniană și are o serie de explicații nefondate despre funcționarea inconștientului nostru.
Promotorii acesteia susțin că metodole propuse ne vor îmbunătăți comunicarea cu ceilalți, că vom fi capabili să ne ”rescrierem” destinului, să ajungem pe culmile succesului și chiar să vindecăm tulburări de anxietate. Cercetările făcute au arătat că efectele acestor metode sunt departe de promisiunile celor care le promovează, prin urmare NLP-ul este clasificat drept pseudoștiință și nu este recunoscut de asociațiile de psihoterapie din jurul lumii.
Cum m-a ajutat NLP-ul?
Trainingul în NLP este un loc bun pentru exersarea capacității de a observa limbajul non-verbal al celorlalți. Sincer, comparând cu workshopurile în psihoterapie la care am participat, aici am avut mult mai mult timp dedicat, de departe, exersării abilității de a observa semnalele non-verbale transmise de oameni și am înțeles ce informații valoroase pot culege din acestea. Și asta este o abilitate de bază pentru noi, psihologii. Mulțumesc NLP și trainerului meu Cristian Mihai!
Și cum m-a indus în eroare?
Și am mai învățat despre limbajul non-verbal că poate fi descifrat prin sistemul reprezentațional VAKOG – de exemplu am aflat că atunci când ne uităm spre dreapta sus mințim, spre stânga sus spunem adevărul, spre stânga jos… și nu mai continui pentru că e o teorie nefondată, pe care numeroase cercetări au dezmințit-o.
Conform teoriei sistemului VAKOG fiecare persoană are un mod dominant pentru reprezentarea internă a realității (vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv și gustativ) și că, dacă folosim cuvinte care să corespundă acesteia, comunicarea noastră cu persoana în cauză se va îmbunătăți. Fapt care din nou, a fost demonstrat a fi ireal. Mai mult decât atât, rezultatele unei cercetări au arătat că persoanele care folosesc aceste tehnici sunt considerate neserioase și nedemne de încredere.
Trainerii NLP m-au învățat o tehnică ”foarte simplă, rapidă și eficientă pentru tratarea fobiilor”. Cercetările arată însă că tratamentul propus de cei doi preudospecialiști nu funcționează! Sau funcționează la fel de bine precum o oră de simplă așteptare.
Se mai spune că exerciții precum ”Six Steps Reframing” sau ”Timeline Therapy” vor aduce schimbări extraordinare în viața noastră. Acestea sunt niște tehnici cu ajutorul cărora da, se pot răscoli niște amintiri și se pot crea niște trăiri interioare puternice, dar sunt departe de a constitui un tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice, pentru reducerea sau eliminarea unor simptome sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice (Aceasta ar fi psihoterapia.) Iar NLP-ul nu este recunoscut ca formă de terapie de majoritatea asociațiilor de psihoterapie din lume.
NLP-ul mi-a vândut speranță. Trainerii spun mereu cu zâmbetul pe buze și ochii larg deschiși, ”Da, poți! Ești cel mai tare! Viața ta va fi extraordinară după ce vei termina primul modul de NLP! Și apoi și mai extraordinară (că de fapt de-abia acolo intrăm în pită) când facem al doilea modul! Și va fi și mai mișto în tabăra de NLP!”
Adevărul e că e tare nasoală viața atunci când butoiul nostru cu speranță este aproape gol și e minunat când vine cineva și ne ajută să-l reumplem. Și e foarte important acest butoi atunci când vrem să facem ceva pentru o viață mai bună!
În același timp e foarte dăunător să ne punem toate speranțele în ceva care nu ne ajută în mod real! E chiar distructiv să așteptăm după o salvare mitică în loc să facem alegeri raționale cu privire la sănătatea noastră psihică. E ca și cum atunci când ne-ar durea stomacul ne-am duce la vrăjitoare pentru o poțiune magică în loc să apelăm la medicul de familie!
Practica NLP nu se bazează pe autocunoaștere și autenticitate. Și astfel, orice tehnică de schimbare sau obiectiv propus se dovedește a fi sterp și gol de conținut. Asta pentru că în spatele lor nu se află o persoană care este în acord cu sine însuși. Autocunoașterea insuficientă face ca orice obiectiv și plan de îmbunătățire a vieții am elabora la cursurile de NLP să fie sortite eșecului, pentru că, mai devreme sau mai târziu, vom realiza că ceea ce ne-am dorit nu este ceea ce avem nevoie de fapt.
Scopul suprem al trainerilor NLP pare a fi să influențeze, să convingă, să vândă! Astfel, actuali traineri NLP-iști, foști colegi, care, chinuiți mereu de intenția de a-mi mai vinde câte ceva, nu pot purta o conversație autentică cu mine. Eu o văd ca pe lipsa încrederii în capacitatea lor de a oferi ceva valoros lumii în care trăiesc.
Programarea Neuro-Lingvistică nu se bazează pe neurologie și prea puțin pe lingvistică. Este un amalgam de teorii și metode nefondate științific, adunate sub această denumire atrăgătoare și vândute pe bandă rulantă publicului larg. NLP-ul este un bun exemplu de branding și marketing de succes.
Programarea Neuro-Lingvistică poate fi etichetată drept o pseudoștiință, o păcăleală, un cult, la fel cum sunt astrologia, vrăjitoria, cultele religioase salvatoare, Reiki, Theta Healing și altele asemenea, care au uneori efecte placebo.
NLP-ul nu are legătură cu psihoterapia, cu dezvoltarea personală sau îmbunătățirea vieții. Și cu siguranță nu ne ajută pe măsura promisiunilor făcute. Poate din contră, ne lasă deznădăjduiți așa cum i-am regăsit pe o parte din colegii mei. NLP-ul ne gonflează cu măiestrie stima de sine dependentă și speranța în mai bine fără vreo bază reală pe care să clădim apoi cu forțe proprii.
NLP-ul dezinformează și oferă speranțe deșarte acolo unde ar putea exista soluții reale.
Adăugire din 20.08.2015: În România este recunoscut ca formare în psihoterapie programul NLP Professional de Cătălin Zaharia. Nu știu ce conține acesta, eu m-am rapotat la experiența mea și la cercetările cu privire la tehnicile și promisiunile livrate de profesorii mei.
Adăugire din 18.09.2015:
Nu am fost ironică la începutul articolului când am spus că NLP-ul chiar m-a învățat să observ limbajului non-verbal al celorlalți și să văd ce este specific pentru fiecare persoană în parte (mulțumesc din nou lui Cristi că ne-a lăsat să tragem propriile concluzii și nu a insistat cu VAKOG). Această practică m-a ajutat enorm în munca mea în consiliere și în stabilirea unei mai bune comunicări și relaționări între mine și persoana cu care lucrez. De aceea continui să spun că folosesc NLP-ul în practica mea.
Ce am încercat să evidențiez prin articol este faptul că, în același timp, acesta mi-a creeat iluzia unor schimbări miraculoase și imediate, care sunt departe de realitatea psihoterapiei, a schimbării și a dezvoltării personale. Și am decis să scriu toate astea pentru a crea o perspectivă mai realistă și pentru a preveni, poate, niște dezamăgiri.
Bibliografie:
The eyes don’t have it: lie detection and Neuro-Linguistic Programming.;Wiseman R; School of Psychology, University of Hertfordshire, Hertfordshire, United Kingdom
Neuro-linguistic programming treatment for anxiety: Magic or myth? Krugman, Kirsch, Wickless, Milling, Golicz, & Toth (1985). Journal of Consulting & Clinical Psychology. Vol 53(4), 526-530.
Heap. M. (1988) Neurolinguistic programming: An interim verdict. In M. Heap (Ed.) Hypnosis: Current Clinical, Experimental and Forensic Practices. London: Croom Helm, pp 268-280.
Heap, M. (2008) The validity of some early claims of neuro-linguistic programming. Skeptical Intelligencer, 11, 6-13.
Comments
8 răspunsuri la „Mitul NLP-ului și de ce nu funcționează”
Am gasit articolul dvs. legat de NLP caci vreau sa urmez si eu un curs NLP Practitioneer si cautam referinte despre Cristian Mihai.
Ceva nu se leaga in acest articolt, si va spun si ce. In 2015 pareati foarte dezamagita de NLP si ce poate el sa ofere…pana acum pare o parere personala pe care o argumentati bine si aveti si alte referinte si contraargumente…perfect…deci NLP e naspa (pot fi de accord cu asta, caci pare o masinarie de marketing menita sa produca bani pt traineri).Dar soc si groaza, caci apoi citeste despre dvs. si aflu asta :
2006 – 2009: NLP Practitioner și Master, membru al International Association for NLPV-ati dedicat 3 ani din viata + multi bani pt a deveni Master in ceva in care nu credeti si pe care il considerati o sarlatanie?
Fara nici o urma de ironie sau sarcarm, chiar sunt ft interesat de un raspuns cat se poate de obiectiv.
Va multumesc
Așa cum am scris și în articol în paragraful ”Cum m-a ajutat NLP-ul?”, consider că este foarte valoros faptul că mi-am exersat abilitățile de observare a limbajului non-verbal, pentru mine, ca psihoterapeut, și că am făcut asta mult mai mult decât în alte formări sau workshopuri de psihoterapie la care am mai participat. Sunt sigură că aduce plus valoare practicii mele ca terapeut. Și cred că ar trebui să fac un update articolului în care să spun că am avut ocazia să învăț destul de bine să creez și să conduc exerciții de imagerie ghidată. Mi-am dedicat 3 ani din viață (au fost câteva weekenduri pe parcursul acelor ani) timp în care eu studiam și psihologia la universitate, apoi am făcut alte cursuri și formări în psihoterapie care m-au ajutat să-mi dau seama de ce NLP-ul ”nu funcționează”. Nu cred că e doar o mașinărie de făcut bani(deși unii traineri s-ar putea să o vadă așa) dar sunt sigură cu nu oferă ce promite.
Am ajuns intamplator pe site-ul dumneavoastra in timp ce cautam o informatie specifica din NLP. Eram curioasa care este parerea unui (alt) psiholog despre NLP asa ca am citit tot articolul. Respect viziunea dumneavoastra despre lume si, in acelasi timp, vreau sa va ofer un feedback (care este doar feedback). In viziunea mea, un curs bine structurat produce schimbari neurologice la care nici nu te astepti si, prin urmare, tehnicile NLP te fac sa evoluezi mai mult decat orice psihoterapeut care face psihoterapie fara sa foloseasca NLP (sunt si psihoterapeuti care, in terapia lor, folosesc mult/doar NLP). NLP-ul e mai mult decat marketing sau sales, NLP-ul este calea spre excelenta. Din experienta spun ca un psihoterapeut bun, nu a putut sa imi ofere acelasi ghidaj spre excelenta cum a facut-o un program intensiv de training. Totodata, recunosc ca cele mai multe programe de training NLP nu aduc rezultatele pe care le promit si din cauza acestora, cei care nu traiesc experienta unui curs bine structurat, vor ramane cu un gust amar. NLP-ul iti ofera mult mai mult decat teoria sistemului VAKOG. EL ofera o structura si o gama de instrumente de care te poti folosi pentru a trece la nivelul urmator. Un subiect impresionant al cursului de Practician sau Master Practician este reprezentat de Valori (VALUES and the Evolution of Consciousness: The Sources of Conflict in Our Modern Values, de Adriana James). Poate ca asta va ajuta sa intelegeti mai bine.
Mulțumesc pentru feedback!
Spuneti asta pentru ca e un conflict de interese evident.
In toate domeniile vietii cu cat clientul obtine mai repede rezultatele de la cel expert cu atat mai bine si banii sa fie pe masura pentru timpul cel mai scurt in care rezultatele sunt livrate.
Numai in psihologia traditionala raportul este invers pentru ca interesul psihologilor e sa rezolve cat mai lent problema pacientului pentru ca pentru multi plata e bazata pe timp nu pe rezultate cum ar fi corect si cum se practica in restul domeniilor umane…..
NLP e periculos pentru cei a caror interese sunt amenintate si profita de pacienti literalmente pierzand luni ce spun luni ani intregi in care metodele eronate ale lui jung si freud si altii dau gres. Sa nu intru in greseala fata in care se recomanda tot felul de droguri si medicamente controversate care nu fac decat sa agraveze halucinatiile sau anxietatea si depresia pacientilor.
Freud e noaptea mintii daca te apuci sa-l citesti ce tampenii si perversitati sexuale elucubreaza in scrierile sale dar din motive care-mi scapa e laudat peste tot….o fi pentru ca e evreu? sustinut de grupuri cu interese? desi metodele sale nu dau rezultate…
Ma indoiesc ca ati citit serios vreuna din operele scrise de Bandler si Grinder.
Tehnicile functioneaza daca sunt aplicate corect. Ei au colaborat cu CIA in nenumarate randuri si armata americana (traininguri de pregatire a soldatilor la trasul cu armele de foc in care prin modelarea celor mai buni tintasi veterani cu multi ani in armata, timpul necesar de a dobandi competentele a scazut dramatic nefiind nevoie de ani ci doar de cateva saptamani) in dezvoltarea si aplicarea cu succes acestei tehnologii revolutionare.
Se gasesc in lb engleza toate referintele necesare daca vreti sa le gasiti care atesta rezultatele.
Daca era apa de ploaie mai era folosit de CIA? armata americana? banci de top si companii forbes 500?
Sa fim seriosi. Trist e pentru naivii care vor crede ce scrieti si se lasa dezamagiti si vor renunta pentru ca dau cu sutul la ceva care le va schimba viata definitiv.Pana sa se faca publica tehnologia asta, a fost folosita cu precadere de guvernul american si celebritati si multinationale americane renumite pana sa fie dat publicului. La fel a fost si cu internetul.
Schimbarea psihicului si a scaparii definitive de frici,fobii,depresie,fumat etc e posibila in timp rapid (1sesiune pana la cateva sesiuni) daca terapeutul vrea si e competent si clientul iarasi sa vrea sa faca asta 100%. Clientul sa urmareasca cu fidelitate toti pasii mentorului si sa acceseze mental in transa fiind submodalitatile sale personale pentru a folosi prin imaginatie si rememorare a unor simple amintiri placute si a le rescrie instantaneu peste situatiile de viata de zi cu zi care mai inainte ii provocau emotii negative,panica etc. Totul porneste de la a vrea a putea si a crede ca e posibil.
Personal am invatat din cartile lui Bandler si Grinder si am vizionat materialele lor video in engleza si singur am reusit deja sa ma schimb ca barbat. Este de abia inceputul stiu asta, e mult de urmarit si citit,pentru ca fac asta de aproximativ o luna de zile fiind multa informatie de citit la inceput sa intelegi. Simt ca ceva s-a schimbat definitiv in mine de cand am facut exercitiile acelea mai ales intrand in transa si utilizand ancorele si toate celelalte tehnici prezentate.
Totul tine de imaginatie si cum ne utilizam creierul, limbaj,emotiile si tiparele neuronale habituale.
si eu am ajuns din intamplare pe acest site, cautand si alte opinii legate de NLP. si vroiam sa va multumesc pentru cele scrise.
si asta pt ca am gasit pe un alt site un articol critic care a starnit reactii atat de numeroase si partinitoare incat nu am fost tentat sa mai spun nimic. am avut sentimentul ca autorul nu a vrut sa informeze ci sa instige. dreptul lui.
asa ca multumesc inca o data.Apreciez curajul autoarei de a remarca faptul ca ,dintr-o modalitate terapeutica conexa, NLP s-a transformat,de cele mai multe ori de catre persoane fara expertiza psihologica, intr-o ,,Mafalda,, buna la tot si toate. Eu am invatat ca este doar una dintre tehnicile rapide de interventie,cu efect pe termen scurt. Intr-o epoca a ,,vitezei,, e preferata de multi,in detrimentul psihoterapiilor de durata dar cu efect pe termen lung,precum Psihanaliza sau Terapia centrata pe client samd.
Buna ziua,
Mesajul meu s-ar putea sa vina putin tarziu, dar poate ajuta.
Toata sectiunea „Și cum m-a indus în eroare?”, din punctul meu de vedere, e rezultatul unei intelegeri defectuoase a ceea ce e NLP-ul si ce poti face cu el. Ori a dumneavoastra, ori a trainerului. Inclin spre varianta 2.
Exista multe scoli de NLP si multe intelegeri partiale sau gresite si vad atitudinile despre care ati scris in multe dintre ele. Asa cum exista si psihologi care nu fac o treaba grozava. Cred ca e important sa nu generalizam.
Ce pot sa va spun din experienta mea de om care a lucrat mult cu el (in mare folosind NLP), de coach cu NLP si trainer, e ca functioneaza. Si functioneaza foarte bine, functioneaza mai rapid decat terapia in multe cazuri si e si foloseste procese mai blande.
Nu e raspunsul pentru orice problema si orice client. Si nici nu-si propune sa inlocuiasca terapia sau psihologia.
Cu respect,
Razvan
Lasă un răspuns