Cum creștem doza de emoții pozitive

Bănuiesc că ai citit deja despre celebra și recenta cercetare care demonstrează că nu suntem nesimțiți! Toate emoțiile le simțim undeva la nivelul corpului, mai mult, fiecare are o localizare specifică și universal valabilă.

Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda au folosit subiecți din Finlanda, Suedia și Taiwan pentru a ne arăta cum  se manifestă emoțiile la nivelul corpului. Aceștia au creat hărți emoțional-somatice universal valabile reprezentând 6 emoții de bază, 7 emoții complexe și o stare neutră. Părțile corpului care au avut o activitate intensă în timpul emoțiilor au fost colorate cu galben și roșu, iar cele a căror activitate a fost redusă au fost colorate cu albastru.

13-21664-large-b12e81ec59ec77bd24c6abc7cf6a221346ed3bdd-s6-c30

Cele care ne îngheață sângele în vine, sunt tristețea, rușinea și depresia – care are efect depresor generalizat, și într-o mai mică măsură mândria, anxietatea și invidia.

Furia, frica, dezgustul, iubirea au efecte activatoare, iar o parte din ele au atât efecte activatoare cât și depresoare, localizate în părți diferite ale corpului.

Bucuria este cea care ne activează întregul corp. Ea parcă ne învăluie și ne pregătește de acțiune, ne colorează din cap până în picioare.

 

În special pentru noi, psihologii, emoțiile sunt cifrurile misterelor noastre interioare, cheile care deschid ușile nebănuite ale sufletului și minții. Nouă ne plac toate, indiferent de culoare, formă sau proveniență. Vazând ca e atât de intens efectul activator al bucuriei, nu mă pot abține să nu mă opresc puțin asupra efectelor emoțiilor pozitive.

Barbara Fredrickson, o reprezentantă de bază a psihologiei pozitive, a condus cercetări exhaustive privind efectele emoțiilor pozitive asupra funcționării noastre explicând de ce sunt foarte importante acestea pentru supraviețuirea și dezvoltarea noastră ca indivizi.  

Conform teoriei sale “€œbroaden and build”, emoțiile pozitive extind funcțiile cognitive și tendințele comportamentale. În loc de acțiunea imediată (cum se întâmplă în cazul emoțiilor negative ca furia sau frica), emoțiile pozitive pregătesc corpul și mintea pentru un set mai larg de acțiuni posibile pe viitor. Această flexibilitate cognitivă și comportamentală devine foarte utilă în timp. Chiar dacă emoția pozitivă este doar de moment, efectele sale se manifestă asupra formării trăsăturilor noastre de caracter, asupra legăturilor sociale și asupra capacității de rezistență la intemperiile vieții.

Emoțiile pozitive ne lărgesc câmpul perceptiv, ne diversifică gândurile ajutându-ne să găsim soluții și să devenim mai creativi. Atunci când experimentăm emoții pozitive, cum ar fi bucuria sau interesul e mult mai probabil să avem idei noi, să fim mai deschiși la interacțiune, la informații noi și să fim mai flexibili.

Mai mult decât atât, emoțiile pozitive pot reduce efectele emoțiilor negative ducând la dezvoltarea noastră din mai multe puncte de vedere. Cercetările arată că efectele pe termen lung ale emoțiilor pozitive se manifestă în plan psihologic (duc la optimism și la rezistentă), intelectual (creativitate și prezență conștientă), social (lărgirea conexiunilor sociale și a suportului social) și fizic (calitate mai bună a somnului și creșterea imunității).

Cercetările Barbarei urmăresc crearea unei vieți mai sănătoase, mai vibrante și mai înfloritoare. Rezultatele ei demonstrează că avem nevoie de o rație de 3:1 pentru o viață împlinită. Adică avem nevoie să trăim de trei ori mai multe emoții pozitive decât negative pentru a ne putea dezvolta, pentru a fi creativi și fericiți.

 

Cum creștem doza?

1. Exercițiu de conștientizare: Te îndemn pentru început să deschizi poarta emoțiilor și să te uiți la ele, să le simți, să le asculți. Și tot ce e nevoie să faci, după cum ne arată finlandezii, este să fii atent la corpul tău. Ce îți spune? Unde arde? Unde gâdila? Unde îngheață?
2.  Aici găsești un chestionar online pentru identificare emoțiilor din ultimile 24 de ore al Barbarei Fredrickson.
3. Fă apoi o listă cu 5 lucruri bune de care ai avut parte în ultimile 24 de ore și fii recunoscător pentru ele.
4. Și nu uita să zâmbești și să faci cel puțin încă o persoană să zâmbească în fiecare zi.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *