De ce merită să ne exprimăm creativitatea și cum putem face asta

Creativitatea – antidepresiv natural

O prietenă mi-a spus într-o zi, ușor amuzată: “Măi, eu cred că mi-am dat seama de ce femeile trăiesc, în general, mai mult decât bărbații; pentru că gătesc. Pe mine mă relaxează atât de mult, și mă ajută să îmi iau mintea de la tot felul de probleme, incredibil…”. Astăzi, citind diverse articole și studii despre cât de benefică e manifestarea creativă în orice formă, pentru fericirea noastră cotidiană, cuvintele ei mi-au răsunat în minte. Într-un fel, avea dreptate!

creativitatea și beneficiile sale psihologice


Nu există o definiție clară a creativității, însă aceasta poate fi descrisă ca fiind abilitatea de a veni cu idei noi, noi legături între idei și noi soluții pentru diverse probleme.

Trebuie menționat încă de la început că nu trebuie să fii artist pentru a te manifesta creativ. E suficient să ai o atitudine deschisă și să îți iei libertatea de a face ceva; creativitatea se poate regăsi în tricotarea unor cipici de lână sau în inventarea unei rețete culinare. Încă ceva important: toți oamenii sunt creativi într-o oarecare măsură. Lăsând la o parte latura artistică, putem regăsi creativitatea chiar în simplul act al trăirii. Fiecare om reacționează diferit cu mediul în care trăiește, fiecare are propriul mod de a lua decizii și inconștientul fiecăruia creează vise unice.

„Însuși felul nostru de a interacționa (și reacționa) cu ce ne înconjoară, este ceea ce ne face creativi.”
J. Giordanno

fii creativ = fii sanatosAm privit cu alți ochi obiceiul mamei de a broda, după ce am citit un articol despre cercetarea condusă de Paul Silvia la Universitatea din Carolina de Nord-Greenboro. Paul și echipa sa a monitorizat starea de bine a 79 de studenți înscriși la universitatea mai sus menționată, pe parcursul unei întregi săptămâni, iar rezultatele sunt cât se poate de interesante.

Se pare că chiar și cele mai “frivole, amatoricești și ciudate” activități creative pot contribui considerabil la o stare de bine și un psihic sănătos.

Pe de o parte, studenții raportau o stare de fericire și vitalitate mai mare atunci când erau implicați în activități creative, decât în momentele în care nu făceau nimic creativ. Pe de altă parte, emoțiile și stările negative descurajează impulsurile creative, ceea ce infirmă mitul artistului suferind care se refugiază în creație. Dr. Ruth Richards are o teorie despre creativitate care este susținută de rezultatele acestei cercetări: „creativitatea de zi cu zi este atât o cauză cât și o consecință a dezvoltării pozitive”.

“Într-o lume saturată de tehnologie, în care cumpărăm aproape tot ceea ce avem nevoie, suntem privați de procesele creative care ne fac plăcere, care ne dau sens și ne fac să ne simțim mândri.”
Dr. Kelly Lambert

O altă cercetare, axată de data aceasta pe ceea ce putem crea cu mâinile, întărește și totodată contrazice concluziile studiului anterior punând în lumină efectele benefice ale exprimării creative în viața de zi cu zi. Atunci când facem, reparăm, sau confecționăm ceva, ne simțim activi și utili. De asemenea, intrarea într-o stare profundă de concentrare, lăsându-ne absorbiți de ceea la ce lucrăm, ne ajută să ne deconectăm și să ne relaxăm. Transformarea stărilor interioare în produse exterioare ne pot aduce consolare, chiar dacă sursa stărilor respective este o rană emoțională. Această ultimă concluzie intră puțin în contradicție cu rezultatele cercetării anterioare, care indică o slăbire a motivației de a crea atunci când trecem prin episoade dificile.

Așadar, să nu lăsăm exigențele și frica să ne stea în cale, pentru că joaca noastră și micile activități creative sunt de fapt chestiuni cât se poate de serioase, acționând ca antidepresive naturale și contribuind la echilibrul nostru psihic general. 

PS: Dacă ați dori să vă implicați în activități creative de grup, dar nu știți unde, am colectat pentru voi câteva evenimente care au loc în Timișoara:

Atelier de meditație creativă organizat de noi (Cabinet de Psihologie Arminda Arșoi)

Cursuri de tango argentinian organizat de Tango Vivo

Atelier de flori croșetate organizat de Camelia Minisan

Cursuri de croitorie organizate de Elena Mazăre

Cursuri de actorie pentru adulți organizate de Compania D’arte

Șezătoare de cusut și brodat ii tradiționale românești organizată de Leontina Prodan

Lista rămâne deschisă, dacă mai știți alte activități, dați de știre.

 

Referințe:

Joe Giordano – Five Reasons why Everyone Is Creative

Tom Jacobs – Not-So-Tortured-Artists. Creativity Breeds Happiness


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *