Ce face un psiholog cu specializare în EMDR?

Ești în căutarea unui psiholog EMDR?

Salut! Sunt Arminda, psihoterapeut cu formare în Psihoterapie Pozitivă, Master în Consiliere Filosofică și EMDR și în acest articol vreau să-ți spun mai multe despre ce înseamnă să lucrezi cu un psiholog EMDR.

Informații generale

EMDR este un acronim pentru Eye Movement Desensitization Reprocessing, în Română ar însemna Reprocesare pentru Desensibilizare prin Mișcări Oculare. Da, știu, tot sună pretențios și greu de înțeles. În cel mai simplu mod posibil putem spune că este o tehnică de reducere a intensității emoționale legate de evenimente negative. 

Aceasta a fost dezvoltată inițial de Francine Shapiro în SUA, în 1967, și a fost folosită și testată pe veteranii din războiul din Vietnam care erau foarte afectați în viața lor de zi cu zi de amintiri intense, cu senzația că evenimentul se întâmplă din nou, coșmaruri, stări de frică intensă, accese de furie, stări de tristețe profundă și inactivitate pe care le aveau la mulți ani după încheierea misiunii lor. Mai profesionist spus, aceștia sufereau de PTSD (Stres post-traumatic).

Așadar EMDR este folosit pentru stările emoționale de care ne simțim copleșiți precum frica, anxietatea, furia, tristețea sau stări de disociere, în care parcă nu mai suntem acolo, în momentul prezent, cu oamenii de lângă noi. Această tehnică poate contribui cu succes la tratarea afecțiunilor precum anxietate, atacuri de panică, depresie, PTSD sau traume. Este folosită atât pentru evenimente din trecutul îndepărtat precum traume din copilărie, abuzuri de diferite tipuri, cât și pentru evenimente recente precum accidente de mașină, probleme de sănătate cu intervenții medicale nu tocmai prietenoase pentru pacient, perioade lungi și nasoale de recuperare în care emoțiile negative au fost intense și care încă se simt și la câteva luni după ce evenimentele s-au încheiat.

Cum funcționează EMDR?

Terapia EMDR este o terapie structurată, bazată pe un protocol, care presupune concentrarea atenției persoanei pe amintirea deranjantă pentru o perioadă scurtă de timp și este însoțită de stimulare din partea terapeutului, de obicei prin ghidarea unor mișcări oculare, care duc apoi la o reducere a intensității amintirilor sau a intensității emoționale asociate cu acestea.

EMDR se adresează direct amintirii, deci direct sursei problemei, urmărind să schimbe modul în care aceasta este stocată în memorie, reducând astfel sau eliminând și ceea ce este problematic în viața persoanei în momentul prezent. Studiile clinice arată că are loc un proces rapid de reînvățare în timp ce se lucrează, care duce la un nou mod de a experimenta amintirile respective.

Pași și durată în terapia EMDR

Aceasta este o terapie de scurtă durată, cu o medie de 6-12 ședințe de lucru cu protocolul EMDR, dar este mai degrabă o metodă decât o terapie de sine stătătoare și va fi integrată în modalitatea terapeutică a fiecărui specialist. Pe de altă parte, este posibil și chiar frecvent întâlnit ca persoanele să beneficieze chiar și de o singură ședință cu EMDR, chiar și atunci când protocolul nu este complet încheiat.

Fiecare psihoterapeut are propriul propriul lui mod de lucru, bazat pe o formare în psihoterapie, și va folosi EMDR în momentul în care acesta decide că este potrivit. Asta înseamnă că, așa cum presupune orice psihoterapie, cu siguranță există o perioadă inițială de câteva ședințe pentru cunoaștere, crearea alianței terapeutice și stabilirea obiectivelor terapeutice. Apoi, o etapă foarte importantă pentru terapia EMDR este cea de identificare a evenimentelor din trecut. Cu cât este făcută această etapă cu mai multă atenție la detalii cu atât cresc șansele ca protocolul EMDR să funcționeze mai bine. După această etapă se poate trece la pregătirea persoanei cu informații despre proces și clarificarea unor resurse, descrierea amintirii, procesare și ultima fază de evaluare. 

Faze în terapia EMDR

Așadar fazele din terapia EMDR sunt următoarele:

  1. Identificarea evenimentelor din istoria personală
  2. Pregătirea
  3. Evaluarea amintirii
  4. Desensibilizarea
  5. Instalarea
  6. Body scan
  7. Incheiere
  8. Re-evaluare

Exemple de situații în care EMDR poate ajuta

La fel ca și în cazul celorlalte terapii, terapia cu EMDR va fi folosită pentru a îmbunătăți o situație din prezent. Chiar dacă vom lucra cu amintiri mai vechi de cele mai multe ori, mereu vom porni de la o situație care ne supără în această perioadă a vieții noastre. 

Situații intense la locul de muncă

De exemplu, o situație din prezent care ne-ar putea deranja ar fi că devenim copleșiți de emoții (anxioși, panicați, triști, rușinați sau chiar ne disociem – parcă nu mai suntem acolo și nu mai auzim ce se spune) atunci când un superior sau un colaborator pe care îl percepem într-o poziție superioară vorbește într-un anumit fel cu noi. Unii dintre noi ne simțim atât de nasol să interacționăm cu persoane pe care le percepem ca autorități încât evităm sistematic să facem acest lucru, unii devenim antreprenori, alții schimbăm des locurile de muncă sau evităm pe cât posibil să avem de-a face direct cu șefii sau alte forme de autorități din viața noastră. Această situație ar putea să ne afecteze capacitatea de a rezolva probleme la muncă sau capacitatea de a comunica cu unele persoane și astfel ar face ca totul să devină mult mai dificil. Ne-ar putea fi, de exemplu greu să cerem informații importante de care avem nevoie pentru a ne îndeplini sarcinile sau să ne afirmăm poziția în legătură cu o problemă, chiar dacă aceasta este informată și suntem în măsură să o facem, am putea avea tendința de a amâna sau de a încerca să aflăm prin alte căi care nu sunt la fel de sigure ca o întrebare directă. Astfel am putea ajunge la conflicte sau la stări negative care să persiste de-a lungul întregii zile de muncă sau chiar și după. Dacă am identifica și o situație din trecutul îndepărtat în care am avut niște emoții negative intense în legătură cu o autoritate (în primii ani de viață autoritățile din viața noastră sunt părinții), vom putea folosi în cel mai eficient mod protocolul EMDR pentru scăderea intensității emoționale legate de situațiile deranjante de la locul de muncă din prezent. Dacă nu am reuși să identificăm acel eveniment inițial care pare să fi declanșat situația, putem lucra cu EMDR pe cea mai veche amintire negativă pe care o avem în care ne-am simțit la fel.

Emoții intense în relația de cuplu

O altă situație din prezent de la care am putea porni ar putea fi emoțiile negative intense pe care le avem în conflictele din relația de cuplu. Pentru unii dintre noi conflictele sunt atât de intense încât ne vine să fugim și să ne ascundem. Ca adulți avem metode mai sofisticate de a face asta, mergem până în baie și închidem ușa, petrecem multe ore la cumpărături sau, cel mai simplu, luăm telefonul în mână și ne imersăm complet în realitatea de acolo. Altora ne vine să atacăm, adică să cicălim, să vorbim non-stop cu partenerul nostru sau cu altcineva despre asta, sau chiar strigăm și trântim. Atunci când emoțiile sunt intense și copleșitoare și pentru moment nu mai reușim să alegem cum să acționăm, făcând lucruri pe care le regretăm apoi, nu suntem ancorați în realitatea de aici și acum ca adulți, ci suntem într-o stare de panică și ne manifestăm automat prin strategii primitive de supraviețuire în fața pericolului. Acesta este un semn că emoțiile noastre intense de frică sunt asociate cu situații din trecutul nostru când, de exemplu, eram copii și nu stătea în puterea noastră să avem acces la un părinte care a ales să nu mai vorbească cu noi pentru o perioadă ca să ne învețe o lecție și ne-am simțit panicați, în mod justificat atunci, știind că depindem întru totul de el. Prin terapia EMDR vom adresa amintirea cea mai veche de acest gen pentru a avea efecte pozitive asupra trăirilor noastre din prezent, din relația de cuplu.

Emoții intense ca părinte

O altă situație pe care vreau să o menționez aici, care cu siguranță nu este mai puțin importantă, este cea din relația cu copiii noștri. Știm deja cu toții, cei care suntem părinți, că în aceste relații ne revin cele mai multe amintiri și că ei sunt cei capabili să ne apese butoanele, cum ne exprimăm adesea metaforic. Ca părinți, avem uneori experiența unor emoții intense care urcă brusc la un nivel maxim ca și cum cineva ar fi apăsat pe un buton. Este în mod special dificil atunci când avem parte frecvent de astfel de situații intense, în care parcă lucrurile urcă la o intensitate care ne copleșește și care ne afectează negativ relația cu copilul. Realitatea este că în aceste situații nu reușim să fim acolo pentru el și să îi oferim ghidajul și educația de care ar avea nevoie pentru boacăna pe care a făcut-o. În schimb, reacționăm intens și automat conform unor situații vechi prin care am trecut noi și care ne-au rămas ca obișnuințe adânc gravate. Și oricât am încerca nu reușim să le schimbăm. Se întâmplă asta atunci când emoțiile sunt extrem de puternice, ne copleșesc și nu mai reușim să luăm decizii ancorate în realitatea de aici și acum, ci luăm din experiența noastră veche și neplăcută de atunci în care eram lipsiți de putere și apărare și trebuia să țipăm să ne facem auziți. În acest caz, cel mai probabil, vom identifica una sau mai multe situații din copilăria noastră pentru a lucra cu desensibilizarea prin EMDR.

Vulnerabilități în urma unor situații extreme de viață

Terapia EMDR ne mai poate fi de folos atunci când am suferit în trecutul îndepărtat sau mai apropiat o traumă cauzată de un accident în care am fost implicați noi sau la care am fost martori, un abuz, sau proceduri medicale invazive care ne-au făcut să trecem prin stări emoționale negative intense și prelungite care nu dispar la câteva luni după ce acestea s-au încheiat. Este posibil ca în aceste situații, în care am fost foarte vulnerabili, să fi trecut prin situații de stres intens, de frică intensă, să ne fi simțit lipsiți de apărare și poate mai rău fără niciun suport sau chiar răniți de diferiți oameni din jurul nostru. Aceste evenimente pot uneori lăsa răni adânci și o vulnerabilitate mai mare apoi în fața greutăților vieții, creînd anxietate, frici de tot felul, atacuri de panică, tristețe prelungită sau amintiri recurente supărătoare prin flashback-uri sau coșmaruri.

Așadar, un psiholog cu specializare în EMDR te poate ajuta pentru gestionarea situațiilor de viață cu încărcătură emoțională intensă într-un timp relativ scurt, cu efecte pozitive ce rămân odată cu trecerea timpului.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *