Coșul tău este gol acum!
Bunele intenții și idealismul
Nu știu cum stați voi cu idealismul și faptele bune, dar am observat că sunt foarte ușor de pierdut în ziua de azi. Eu le-am pierdut fără să-mi dau seama odată cu mutarea în Franța, unde zâmbetele și vorbele bune se găsesc doar la magazine și sunt incluse în preț.
Individualismul se arată parcă tot mai puternic și la noi, căci e o trăsătură a cărei manifestare crește odată cu nivelul de trai al unui popor. Nu zic că e rău, și eu locuiesc singură mai nou și îmi place. În același timp, ne face parcă să uităm că trăim înconjurați de alții asemenea nouă, că ceea ce facem contează și pentru celălalt de lângă noi și că acțiunile lui au o mare influență și asupra noastră. Individualismul ne face să uităm că dacă oferim gratuit și dezinteresat un ajutor cuiva, ne vom simți mai bine. Uităm că un simplu zâmbet ne poate face ziua mai frumoasă, atât nouă cât și celui căruia i-l oferim. Și mai rar decât atât ne gândim că cel care a primit zâmbetul nostru îl va da mai departe și va mai înferici poate încă o persoană.
Faptele bune și fericirea
Cercetările din psihologia pozitivă ne arată că faptele bune, dezinteresate ne fac mai fericiți. Putem să îi cărăm vecinei bagajul prea greu, să reparam o bicicletă sau sa instalăm un Windows unui prieten. Nu contează ce facem, important e să ținem minte că o faptă bună pe zi ne poate înferici!
Și banii aduc fericirea
Chiar și banii aduc fericirea, atunci când știm cum să-i cheltuim. O cercetare făcută de Michael Norton de la Harvard Business School ne arată că atunci când cheltuim bani pentru a ne cumpăra ceva, nivelul nostru de fericire rămâne neschimbat, dar atunci când îi cheltuim pentru un cadou, nivelul nostru de fericire crește. Fie că facem cinste unui prieten cu o cafea, fie că donăm bani pentru salvarea unei vieți, aceste cheltuieli ne cresc în egală măsură nivelul de fericire.
Zâmbetele
Un alt frumos mijloc prin care putem contribui la înfericirea noastră și a celor din jur este zâmbetul. Acesta are efecte miraculoase asupra stării noastre fiziologice, este gratuit, nu necesită timp sau efort și influențează semnificativ starea de bine a celor din jur.
Câteva idei demne de luat în considerare despre zâmbet:
- poate prezice cât de bună și lungă va fi căsnicia unei persoane, cât de crescută va fi starea sa de bine psihologică de-a lungul vieții și cât de mult îi va inspira pe cei din jurul sau
- Deschiderea zâmbetului unei persoane este direct proporțional cu durata vieții
- chiar ca și act în sine ne modifică starea, făcându-ne să ne simtițim mai bine
- un singur zâmbet stimulează creierul la fel de puternic ca 200 de tablete de ciocolată
- Imitând zâmbetul cuiva putem să ne dăm seama dacă zâmbetul acelei persoane este fals sau autentic
- ne poate face mai sănătoși, poate reduce nivelul hormonilor care induc stresul, crește nivelul hormonilor care ne fac mai fericiți și reduce tensiunea arterială
- Atunci când zâmbim părem mai agreabili și mai competenți
- Zâmbetele sunt contagioase!
Una din piedicile oamenilor în a face o schimbare este faptul că-și subestimează capacitatea de a influența lucrurile. Toate schimbările încep de la un om sau un grup mic de oameni și apoi cresc exponențial.
Imaginează-ți că într-o zi zâmbești înspre trei persoane. Cele trei persoane zâmbesc la rândul lor altor trei persoane fiecare. Acestea zâmbesc altor trei. Și uite așa trei zâmbete de-ale tale se pot transforma într-o cascadă de zâmbete! Chiar dacă aceasta se oprește aici, ai reușit să îmbunătățești starea de bine psihologică a 39 de persoane, 40 dacă te numeri și pe tine.
Așa că haideți să lăsăm deoparte convingerea că suntem mici și neajutorați într-o lume prea mare și să recunoaștem că putem oricând să aducem un zâmbet pe fața cuiva, că putem adesea să dăm un mic ajutor, și că putem și noi, așa mici cum suntem să înfericim lumea în care trăim.
Încurajatoare este și observația antropologului Margaret Mead: „Nu te îndoi niciodată că un mic grup de cetățeni cugetați și dedicați pot schimba lumea. Este sigurul lucru care a funcționat vreodată.”
Îndrăznește să crezi într-o lume mai bună și mai fericită și spune-mi: câte fapte bune și zâmbete crezi că poți oferi săptămâna asta?
Comments
Un răspuns la „Bunele intenții și idealismul”
kewl 🙂
Lasă un răspuns